Fóring

Forskning viser at tisper som blir fóret helt eller delvis med rå føde under svangerskap og diing, gir generelt friskere og sunnere valper. Dette er en helsegevinst som også følger valpene etter at de har blitt voksne.

Med råfór menes f.eks. rå vom og kjøttdeig av forskjellig slag for hund, men også eggeplomme og  kulturmelk med A- og B bakterier (Cultura naturell eller Biola naturell).

Råfór gis istedenfor eller sammen med tørrfór, eggeplomme og kulturmelk gis sammen med tørrfór.

Jeg har siden jeg ble kjent med denne forskningen fóret alle mine hunder med minimum 50 % råfór. Jeg tenker at når helsegevinsten for valpene er så stor når det gis til drektige og diegivende tisper, må det generelt sett være sunt for hunden gjennom hele livet! Undersøkelser viser også at hunder fóret med råfór får mindre tannsten (kjøtt pakker seg ikke mellom tenner eller tann og tannkjøtt slik som malte kornprodukter gjør).

Jeg anbefaler derfor alle mine valpekjøpere å velge et kvalitets-tørrfór i bunnen, og gi minimum 50 % råfór i tillegg. Om du ikke gir råfór hver dag, så noen ganger i uken, og gjerne en dag eller to fóre kun med det. Eggeplomme eller kulturmelk med A og B- bakterier oppå et måltid med tørrfór er også fint å variere med.

Hunder er rovdyr og om man ser på rovdyrene når de jakter kaster de seg ofte over vommen først. Den inneholder mange verdifulle næringsstoffer og enzymer, i naturen også halvfordøyd planteføde. Den vommen du får kjøpt i butikken, er uten mageinnhold, allikevel inneholder den mye nyttig for en hunds fordøyelse, og er tilsatt vitaminer og mineraler. Mesteparten av immunforsvaret sitter i tarmen, det er derfor en stor helsegevinst å opprettholde en god og sunn fordøyelse og tarmflora. Vom og råfór lukter kanskje vondt for oss mennesker, men hundene elsker det!

Boksemat og hundepølser, såkalt våtfór, inneholder gjerne mye kornprodukter og lite kjøtt, det er kokt/behandlet og hører ikke med til råfór. Når det gjelder tørrfór anbefaler jeg heller ikke å kjøpe «billigmerker» som du får i dagigvarebutikkene, disse inneholder mye kornprodukter og fyllmasse, noe som gjør at du må gi mer fór (dermed sparer du egentlig ikke noe) samtidig som de gjerne inneholder salt, sukker, fargestoffer og div. konserveringsmidler m.m, alt sammen skadelig for hunden.

Et måltid med råfór er enkelt å tilberede:

Frossen vom og kjøttdeig av forskjellig slag fåes i dyrebutikker, på veterinærkontorer og i noen store supermarkeder, som har frysedisk for hundemat. Kjøper du f.eks. 3 kilos poser med råfór i terninger fra Provit eller frosne kjøttboller fra Vom og hundemat, tar du ut en passe mengde en times tid i forkant av fóring, eller rett før og helle litt kokende vann over, og la det stå i et par minutter før servering.

Kjøper du råfór i 500 grams pølseform får du ofte rabatt om du kjøper 10 stk eller fler. Disse finnes ofte i frysedisk hos veterinærer, men også i dyrebutikker og hos felleskjøpet.  Det finnes forskjellige varianter, som valpefór, 100% vom, storfekjøtt, kylling, kalkun eller blanding med laks m.m. Varier gjerne!

500 grams frosne pølser med råfór bør tas ut i god tid så den får tint (glemmer du det tiner den fort ved å legge den i varmt vann, men da bør den brukes opp fort). Når det gjelder glatthåret fox terrier holder en slik pølse på 500 gr normalt til to rene råfór-middager á 250 gram, dersom du gir litt frokost i tillegg. Spesielt aktive hunder,  drektige og diegivende tisper trenger naturligvis mer.

Kortreist og naturlig

Mye av råfóret på markedet produseres og har sin opprinnelse i Norge, og det finnes som nevnt forskjellige typer, så hvorfor ikke kjøpe sunn, kortreist hundemat og variere litt? Jeg ser det som en vinn/vinn situasjon: Kortreist, norskprodusert naturlig føde uten kunstige tilsetninger,  som gavner hunden og som de fleste hunder elsker, også de som er litt mer kresne.


Du kan lese mer om aktuell forskning og helsegevinster ved bruk av råfór på de enkelte leverandørenes hjemmesider.

Linker:


Til Temaoversikten

Én tanke om “Fóring”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s