Fóring

Forskning som er gjort vedr. type fór tispen får under svangerskap og diing, og valpenes helse, viser at tisper som blir fóret helt eller delvis med rå føde, som rå vom og rå kjøttdeig for hund, en og annen eggeplomme og litt kulturmelk (Cultura naturell eller Biola naturell = med A- og B bakterier) istedenfor eller sammen med tørrfóret ( og altså ikke bare tørrfór alene), gir generelt friskere og sunnere valper. Dette er en helsegevinst som også følger valpene etter at de har blitt voksne.

Jeg har siden jeg ble kjent med denne forskningen fóret alle mine hunder med 50 – 80% råfór. Jeg tenker at når helsegevinsten for valpene er så stor når det gis til drektige og diegivende tisper, må det generelt sett være sunt for hunden hele livet!

Jeg anbefaler derfor alle mine valpekjøpere å velge et kvalitets-tørrfór i bunnen, og gi 50 – 80% råfór oppå dette. Om du ikke gir råfór hver dag, så noen ganger i uken, og gjerne en dag eller to fóre kun med det. Eggeplomme og Cultura med gode bakterier er også fint å variere med.

Hunder er rovdyr og om man ser på rovdyrene når de jakter kaster de seg ofte over vommen først. Den inneholder mange verdifulle næringsstoffer og enzymer, i naturen også halvfordøyd planteføde.

Den vommen du får kjøpt i butikken, er uten mageinnhold, allikevel inneholder den mye nyttig for en hunds fordøyelse, og er tilsatt vitaminer og mineraler. Mesteparten av immunforsvaret sitter i tarmen, det er derfor en stor helsegevinst å opprettholde en god og sunn fordøyelse og tarmflora. Vom lukter kanskje vondt for oss mennesker, men hundene elsker den! Utenom ren vom finnes også råfór av kylling, kalkun, storfe m.m, se lenger ned.

Boksemat og hundepølser, såkalt våtfór, inneholder mye kornprodukter og lite kjøtt, og hører ikke med til råfór. Når det gjelder tørrfór anbefaler jeg heller ikke å kjøpe «billigmerker» som du får i dagigvarebutikkene, disse inneholder mye kornprodukter og fyllmasse, noe som gjør at du må gi mer fór (dermed sparer du egentlig ikke noe) samtidig som de gjerne inneholder salt, sukker, fargestoffer og div. konserveringsmidler m.m, alt sammen skadelig for hunden.

Et måltid med frossen vom er enkelt å tilberede:

Frossen vom og kjøttdeig av forskjellig slag fåes i dyrebutikker, på veterinærkontorer og i noen store supermarkeder, som har frysedisk for hundemat. Kjøper du f.eks. en 3 kg. pose med frossen vom fra Provit, oppbevarer du den i fryseren.  Klipp et passe stort hjørne av posen og hell i hundeskålen om morgenen og la stå og tine fram til fóring, eller du kan ta det ut rett før fóring og helle over litt kokende vann, la stå i 2-3 min, om ønskelig ha så over en passe mengde kvalitetstørrfór, rør rundt, og server.

Om du kjøper inn 500 grams råfór i pølseform får du ofte rabatt om du kjøper 10 stk eller fler. Du finner disse i frysedisk både hos veterinærer, i dyrebutikker og hos felleskjøpet.  De finnes i forskjellige varianter, fra pølser beregnet spesielt på valper, eller 100% vom, storfekjøtt, kylling, kalkun eller blanding med laks etc. Varier gjerne!

Ta ut en pølse i god tid så den får tint (glemmer du det tiner den fort ved å legge den i varmt vann, men da bør den brukes opp fort). Når det gjelder glatthåret fox terrier holder en slik pølse på 500 gr normalt til to middager á 250 gr. om du gir kun råfór. Spesielt aktive hunder,  drektige / diegivende tisper etc trenger naturligvis mer. Det er også mulig å kjøpe poser med råfór i form av boller, da er det ekstra enkelt å porsjonere f.eks. 2 – 3 boller pr måltid.

Kortreist og naturlig

Mye av råfóret på markedet produseres og har sin opprinnelse i Norge, og det finnes som nevnt forskjellige typer, så hvorfor ikke kjøpe sunn, kortreist hundemat og variere litt? Jeg ser det som en vinn/vinn situasjon: Kortreist, norskprodusert naturlig føde uten kunstige tilsetninger,  som gavner hunden og som de fleste hunder elsker, også de som er litt mer kresne.

Undersøkelser viser forresten også at hunder fóret med råfór får mindre tannsten!

Du kan lese mer om aktuell forskning og helsegevinster ved bruk av råfór på de enkelte leverandørenes hjemmesider.

Linker:

Norsk Dyremat a/s: http://provit.no/

Vom Og Hundemat a/s: http://vomoghundemat.no/no/

Det finnes også råfór produsert i Finland, som selges noen steder i Norge, Mush B.A.R.F http://www.mushbarf.com

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: