Rolighets-trening

Like viktig som mosjon og mental aktivisering, er det å trene på å være i ro. Å forholde seg rolig er også krevende.

Selvbeherskelse er ikke fox terrierens fremste egenskap, og må trenes på, eller styres av oss mennesker. Det er lettere å oppnå selvbeherskelse om hunden har fått dekket sitt behov for aktivisering. Er hunden ”høyt oppe” av forskjellige grunner, er det flere måter vi kan hjelpe den med å roe seg ned på. Å roe ned etter en stressende hendelse eller en dag med mange utfordringer og inntrykk, vil ha betydning for neste dag også, og gjerne også påfølgende dager. Det er viktig for en hund å nullstille seg for å kunne takle nye utfordringer.

Det kan være greit å bli bevisst på hvordan man leker med hunden også, og hvordan vi generelt behandler hunden og hvordan vi belønner den. Kasting av ball og pinner, dra-lek o.l, vil gire opp og øke stresset hos en hund. Slik lek bør begrenses, dvs ikke vedvare for lenge, og avsluttes på en klar og tydelig måte, gjerne med en kommando som f.eks. «ferdig». Tenk på dette også om du benytter lek som belønning. En annen ting, som mange kanskje ikke tenker over, er hvordan du berører hunden. Vil du at den skal forholde seg rolig, eller belønne den for at den er rolig, vær rolig selv og berør den på en rolig måte.

Flere tips til hvordan hunden kan roes ned:

  • Gi den noe å gnage på (som tar litt tid). Gnaging er alltid beroligende (det utløser beroligende hormoner i kroppen). Noen hunder trenger 1-2 timer med gnaging pr dag for å roe ned, mens andre nøyer seg med 15-30 minutter.
  • Tren gjerne på å ”gå på matta” eller legge seg i sengen, og bli der (egen treningsplan for dette kommer).
  • Tektil berøring. Stryk på hunden med lange, faste, langsomme strøk over kroppen og de store muskelgruppene. Dette kan du f.eks. gjøre mens hunden ligger i sengen sin eller ved siden av deg på sofaen. Dette er generelt beroligende, og utløser også beroligende hormoner. Forutsetningen er at det må skje uten tvang.

Lykke til!


Copyright Tonje Nové, kennel Merry Pippin


Til Temaoversikten

Legg igjen en kommentar